przestrzenmiasta.pl

Blog tematyczny o turystyce, sporcie, rozrywce i przepisach.

Przepisy

Paella z owocami morza – jak zrobić?

Paella z owocami morza – jak zrobić?

Paella to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej, które zasłynęło na całym świecie. Tradycyjnie robiona jest z ryżu, warzyw i różnego rodzaju mięs, ale najczęściej spotkaną i niezwykle aromatyczną wersją jest paella z owocami morza. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis i kilka porad, które ułatwią przygotowanie tego wyjątkowego dania.

Sprawdź także:

Przepisy na owoce morze – różnorodność

Wybór składników do paelli z owocami morza

Podstawą każdej smacznej paelli są świeże, wysokiej jakości składniki. W przypadku paelli z owocami morza musimy pamiętać, aby zaopatrzyć się w różnorodne składniki z morza. Mięso z krabów, małży, krewetki, a także kalmary – to podstawa dobrej paelli. Nie zapominajmy również o ryżu – najlepszym wyborem będzie ryż długoziarnisty, np. odmiana basmati. Ponadto, będziemy potrzebować cebuli, czosnku, czerwonej papryki i pomidorów. Przyprawami, które nadadzą naszej paelli charakterystycznego smaku, będą szafran, papryka słodka i cayenne oraz świeża pietruszka.

Przygotowanie owoców morza do gotowania

Przygotowanie owoców morza jest równie ważne co sam proces gotowania. Wszystkie owoce morza powinny być dokładnie oczyszczone. Krewetki należy obrać z łusek, małże i kraby dokładnie umyć. W przypadku kalmarów, usuwamy skórę, wewnętrzny chrzęst i oczy, pozostawiając jedynie mięso. Zapewnij sobie także dobrą jakość i świeżość produktów – nieprzyjemny, „rybi” zapach jest oznaką, że owoce morza nie są już świeże.

Szczegółowy przepis na paellę z owocami morza

Przygotowanie paelli zaczynamy od pokrojenia cebuli, czosnku i papryki w drobną kostkę. Na dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy do momentu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy ryż i smażymy go razem z warzywami przez kilka minut. Kiedy ryż zacznie się lekko rumienić, dodajemy pomidory i przyprawy – szafran, paprykę słodką i cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kiedy składniki się połączą, dodajemy do rondla owoce morza. Gotujemy paellę na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion. W tym czasie owoce morza powinny być już całkowicie ugotowane. Na samym końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Paella powinna być wilgotna, ale nie zbyt mokra. Podajemy ją gorącą, prosto z rondla.

Porady i triki do doskonałej paelli

Podczas gotowania paelli ważne jest, aby kontrolować ilość płynu. Jeżeli ryż jest jeszcze surowy, a bulion prawie całkowicie wchłonięty, można dodać trochę więcej. Częstym błędem jest jednak dodawanie zbyt dużej ilości wody – paella powinna być wilgotna, ale nie przypominać risotto.

Przygotowanie paelli z owocami morza to wyzwanie, ale za każdym razem kiedy podajesz ten aromatyczny, kolorowy talerz pełen smaków, wiesz, że było warto. Pamiętaj o świeżych, jakościowych składnikach i cierpliwości. Smacznego!

Paella to danie, które najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo przygotowane. Jeżeli jednak zostanie Wam trochę na kolejny dzień, można ją lekko podgrzać na patelni. Pamiętajcie jednak, że owoce morza nie lubią długiego gotowania – mogą stać się gumowate.

Udostępnij

O autorze

Redakcja przestrzenmiasta.pl to zespół specjalistów, którzy zajmują się turystyką, sportem oraz szeroko pojętą rozrywką. Z nami nie będziesz się nudzić!